В ЗУНУ відбувся етап проєкту “АгроТехноLAB”.

 

Сьогодні в Навчально-науковому Інституті інноватики, природокористування та інфраструктури ЗУНУ відбувся етап проєкту “АгроТехноLAB” за участі студентів ОНП «Агрономія», випускників ЗОШ № 2 м. Тернополя та викладачів кафедри агробіотехнологій. У вступному слові заступниця директора Інституту Ірина БЄЛОВА акцентувала увагу учасників на інноваційних складових даної спеціальності. В пленарній частині завідувач кафедри агробіотехнологій Антін ШУВАР охарактеризував структурні зміни аграрного сектору економіки за останнє десятиліття, основні зміни структури агросектору, трансформації сучасних технологій на новий рівень автономності та інтеграції з іншими галузями. В сучасних агротехнологіях обов’язковими елементами є автопілоти, дрони, супутники, спеціалізоване програмне забезпечення, нові алгоритми обробки інформації. Професор кафедри Іван СЕНИК закцентував увагу на роботі з програмою AtFarm від Jara, яка призначена для супутникового моніторингу розвитку сільськогосподарських культур та створення карт-завдань на диференційне внесення добрив. Використання результатів моніторингу AtFarm дозволяє оптимізувати живлення для зменшення строкатості посівів та підвищення їх якості.

В практичній частині проєкту було представлено три локації: «Лабораторії листової функціональної діагностики та ґрунту», «Світ культурних рослин під мікроскопом», «Портативні прилади визначення якості продукції рослинництва».

В рамках локації «Портативні прилади визначення якості продукції рослинництва» учасниками та доцентом кафедри Галиною ПИРІГ проведено перевірку овочевої та плодової продукції різного походження на вміст нітратів за допомогою Greentest ECO. В результаті дослідження встановлено різні рівні нагромадження нітратів в продукції імпортного та вітчизняного походження.

За допомогою приладу GrainSence визначено показники якості (вміст білку, вуглеводів, сухої речовини) для різних сортів пшениці озимої та гібридів кукурудзи з діапазоном ФАО від 200 до 320.

На локації «Світ культурних рослин під мікроскопом» доцент кафедри Олена ЧЕРНИШЕНКО ознайомила учасників із особливостями налаштування мікроскопів, правилами роботи та методикою виготовлення препарувальних препаратів рослин. Учні ознайомились з будовою клітин, покривних тканин рослин за допомогою свіжовиготовлених препаратів таких зразків: м’якоті обліпихи, помідора, столового буряку, моркви, петрушки, елодеї, луски цибулі, лаванди, листя гейхери, плодів калини, зрізу голки хвої.

На третій локації професор кафедри Євген КРИВОХИЖА продемонстрував учасникам особливості роботи портативної лабораторії листової функціональної діагностики «Агровектор ПФ-014», яка дозволяє впродовж 40 хв визначити потребу рослин в 14 макро- та мікроелементах та стан стресовості рослини.

У ґрунті проводили визначення за допомогою цифрового приладу Rapitest окремих показників родючості (вміст азоту, фосфору та калію, рН), температуру. Робота з фотоколориметром APEL AP-120 дозволила визначити концентрації макроелементів у воді для використання в гідропоніці.

Учасники ознайомились з роботою портативного приладу Yara N-Tester BT для азотної експрес-діагностики, який дозволяє швидко виміряти рівень хлорофілу в листі, який має тісну кореляційну залежність з поглинанням рослиною азоту.

 

Робота в локаціях дозволила здобути цінні практичні знання та навики, які необхідні кожному висококваліфікованому фахівцю аграрної галузі.