Подія 8

Лекційне заняття на тему «Розумна спеціалізація як інноваційний підхід до стратегічного планування регіонального розвитку»

Відбулося лекційне заняття на тему «Розумна спеціалізація як інноваційний підхід до стратегічного планування регіонального розвитку» в рамках проєкту Модуль Жан Моне, Еразмус (Проєкт 101085642 — SSEPRDS — ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH «Смарт-спеціалізація: європейський досвід стратегії регіонального розвитку»).

Лекційне заняття для бакалаврів проводила лекторка: Олена БОРИСЯК, кандидатка економічних наук, старша викладачка кафедри транспорту і логістики Західноукраїнського національного університету

Під час лекції були розглянуті такі питання:

  1. Розумна спеціалізація та інноваційний розвиток у Європейському Союзі.
  2. Розумна спеціалізація Європейського Союзу: пріоритети стратегічного планування регіонального розвитку України.
  3. Урбаністика у контексті смарт спеціалізації та інноваційного розвитку регіонів.
  4. Європейський досвід стратегічного планування регіонального розвитку на засадах смарт спеціалізації.

На лекції зазначено, що смарт-спеціалізація– це підхід, розроблений Європейською Комісією в рамках ініціативи «Інноваційний союз». Він дозволяє ідентифікувати ті галузі економіки, які мають інноваційний потенціал та побудувати взаємовигідне партнерство для їх розвитку дозволяючи регіону посилити власну конкурентоспроможність. Особливість цієї політики полягає в тому, що влада спонукає та стимулює підприємців, науку та розробників краще співпрацювати з підприємствами для розкриття головних напрямів та/чи секторів спеціалізації регіону. Кластери є важливими в цій концепції і як головні «блоки» для будівництва такої спеціалізації, і як засоби впровадження цієї стратегії.

Результати проведення лекції полягали в тому, щоб студенти зрозуміли основні аспекти інноваційного підходу в системі смарт-спеціалізації Європи та могли застосовувати ці знання в майбутній професійній діяльності, а також спрямовані на підвищенні обізнаності про впровадження смарт-спеціалізації в Україні.

Фінансується Європейським Союзом. Проте висловлені погляди та думки належать лише авторам(ів) і не обов’язково відображають погляди Європейського Союзу чи Європейського виконавчого агентства з питань освіти та культури (EACEA). Ні Європейський Союз, ні грантодавець не можуть нести за них відповідальність..