Студентський науковий гурток “Юний агроном”

Темою зустрічі студентського наукового гуртка «Юний агроном» було обговорення результатів наукових досліджень продуктивності гібридів кукурудзи фірми RGT в умовах Лісостепу західного.

Студенти 2-4 курсів ОПП “Агрономія” Навчально-наукового інституту інноватики, природокористування та інфраструктури Західноукраїнського національного університету та викладачі кафедри агробіотехнологій ЗУНУ в рамках навчально-наукового дослідження інноваційних гібридів кукурудзи компанії RAGT Semences на дослідному полі ЗУНУ впродовж вегетаційного періоду проводили моніторинг формування їх продуктивності та вологовіддачі насіння залежно від величини ФАО (від 230 до 340).

Невідємною складовою частиною сучасних технологій вирощування сільськогосподарських культур є застосування позакореневих підживлень. Під час вирощування кукурудзи проводилися дослідження із вивчення ефективності таких препаратів як Добродій, Інтермаг Зернові, Вуксал Грейн, YaraVita Грамітрел

Складні погодні умови поточного 2022 року за наявних змін клімату дозволили оцінити стресостійкість даних гібридів та можливість використання в технології чинників підвищення продуктивності. Результати експериментальних досліджень будуть втілені в спільні наукові публікації.

Нашими дослідженнями вивявлена різна реакція досліджуваних препаратів на гібриди різних груп стиглості. Встановлено, що середня урожайність гібридів кукурудзи в досліді становила 9,39-11,20 т/га, а вологість 25,7-28,8%. Характерною особливістю формування урожайності гібридів є те, що відмічається зростання її величини із збільшенням показника ФАО від 220 до 320. Подальше зростання ФАО не забезпечує приростів урожаю зерна. Щодо вологості, то відмічається поступове збільшення зазначеного показника від 25,7 до 28,8% із зростанням показника ФАО від 220до 340. Позакореневі підживлення майже не вплинули на вологість зерна, проте забезпечили значний приріст урожаю зерна,

Найменш урожайним виявився гібрид РЖТ Аліккс (ФАО 220), зернова продуктивність якого залежно від варіанту позакореневого підживлення становила 8,92-9,80 т/га. Вологість зерна при цьому знаходилася на рівні 25,6-25,7%.

Із зростанням показника ФАО встановлено зростання зернової продуктивності гібридів кукурудзи.

Порівняльна оцінка позакореневих підживлень різночаснодостигаючих гібридів кукурудзи на зерно засвідчила їх різну ефективність.

Гуртківці під курівництвом викладачів кафедри розвивають професійні навички, творчий підхід і звісно, поглиблюють теоретичні та практичні знання з агрономії та розширюють загальний і професійний кругозір.